C+B’s Design for the New 4Change Foundation Campus

C+B Architects designed the new facilities at the 4Change Foundation campus in Roodepoort, Johannesburg. The new facilities will help meet the increasing demand for space for educational activities and student housing facilities and will allow 4Change to generate income through mixed-use commercial spaces.

According to 4Change, their belief is that the soil is more important that the seed as a seed can only reach its full potential in the right environment. Their goal was to design its campus to be a centre for transformation, focusing on providing training and development alongside an integrated business in an endeavour to produce a model that is self-sustainable and can be reproduced in third world countries across the world.

At the start of the project, 4Change had already put a site plan in place and originally only wanted C+B to provide the design perspectives and aerial views of these. Following extensive consultation with 4Change, C+B decided to change the site layout to one that would allow for design that responded to existing site conditions, ease of access, topography and campus circulation.

Following our own site analysis, we redesigned the overall layout. We wanted to create an integrated campus with multi-functional buildings to improve the life cycle of the project, and to allow for longevity of the campus through future income generation from the auditorium and conferencing facilities. This gives the campus the flexibility to grow within the boundaries of the site.

C+B’s layout and combination of the various buildings across the campus was done with the intention of encouraging interaction between faculty, students and visitors. Ensuring the possibility of creating a commercial enterprise from the auditorium and conference centre for 4Change, C+B ensured that these buildings’ designs included all necessary facilities, could accommodate large crowds and offered flexibility for a range of different events.

We tried to keep the architecture connected through basic form, material and colour and used low maintenance and hardwearing materials with a modern and fresh feel. In the design, we sought to capture the unique culture of 4Change, deliberately mixing and integrating the various spaces in a composition that would encourage the all the members of its community to interact.

The project is currently in the design development phase with construction to begin once this is concluded. Development of the campus will be implemented in phases as existing facilities will still be utilised throughout the process.